Bedre internkontroll og kvalitetsrutiner med sensorer

September 09, 2019

Kvalitet og effektiv drift er viktig når en driver bensinstasjon og butikk. Etter YX Sande Gård tok i bruk Noova Logics-sensorløsning til automatiserte temperaturmålinger, har de bedret internkontrollen og fått kontroll over energiforbruket i sine kjøledisker og frysere.

Bensinstasjonen YX Sande Gård, med ett av Norges beste vaskeanlegg, holder til i en ombygget gård i Sola kommune. I sommer tok de i bruk Noova Logic-temperatursensorer i alle sine frysere og kjøledisker i butikken og gatekjøkkenet. De bruker tjenesten for å kvalitetssikre interne rutiner i forbindelse med matproduksjon, og for å få mer innsikt i hva som driver energiforbruket. Det kan bidra til å spare strøm og øke lønnsomhet.

Ny innsikt med sensorteknologi

Noova Logic er tjenesten for overvåkning og oppfølging av sanntidsdata som innhentes fra sensorene. Det norske teknologiselskapet Disruptive Technologies, er vår partner og leverer sensorteknologien knyttet til Noova Logic. Sensorene er på størrelsen med et frimerke og har 15 års batteritid og utallige bruksområder.

-Vi ville teste ut den nyeste sensorteknologien og har startet med varsler på e-post hvis temperaturen går under eller over den fastsatte verdien i frysere og kjøleskap, sier Hege Bårdvik, butikksjef i YX Sande Gård.

Møter strenge krav om kvalitet fra Mattilsynet

Bensinstasjonen har stor pågang av faste kunder som stikker innom for å kjøpe et raskt måltid, og det lages baguetter, hamburgere og pølser i stort tempo. Mattilsynet stiller strenge krav om internkontroll til alle som produserer mat. Å ha riktig temperatur og god kvalitet i varelageret er vesentlig i den daglige driften, og de manuelle temperaturkontrollene viste ikke avvik.

-Rutinemålingene har alltid vært fine, så vi be ble overrasket når det kom varsel om høyere temperatur i en av frysediskene hver natt etter at vi tok i bruk Noova Logic. Det var ikke store avvik, men etter noen dager begynte jeg å se et mønster i varslene, sier Bårdvik.

Løste utfordringen

Varslingen om at frysediskene hadde høyere temperatur enn fastsatt grenseverdi kom først etter stengetid. Temperaturen sank og var normal igjen en time etter at butikken hadde åpnet.

-Etter noen dager så vi et mønster og undersøkte nærmere. Den nye fryseboksen viste seg å være koblet til samme bryter som lyset i butikken. Når vi stengte om kvelden gikk lyset og frysedisken av. Når vi åpnet om morgenen kom strømmen på og frysedisken med iskrem viste derfor alltid rett temperatur når vi tok de manuelle målingene, forklarer Bårdvik.

Noova Logic reduserer energiforbruket

Ingen dag er lik i en travel bensinstasjon som også driver salg av olje og maling, samt utstrakt tankbillevering til store deler av Rogaland og ned til Flekkefjord. Fordelen med automatiserte målinger er at en får varsel med en gang det er en endring. I dette eksempelet synliggjorde Noova Logic et lite avvik, tidligere enn de manuelle målingene viste.

-Data er bare rådata inntil du tar dem i bruk og setter det sammen med oppfølgingstjenester som gir økt innsikt. Hensikten er å automatisere varsler på temperaturforandringer, slik at våre kunder ikke sløser energi og kjøler for mye ned, eller at store verdier går tapt fordi temperaturen er for høy, sier Eyvind Kjensli, salgsdirektør i Noova.

Spar energi og penger med energiledelse

Sanntidssensorene har mange bruksområder, og tjenesten kan tilpasses din virksomhets behov. Noova Logic kan blant annet brukes til automatisert temperaturmåling, måling av kundetilfredshet, varsling om vedlikeholdsintervaller, eller for å kontrollere om dører og porter er åpne eller stengt.

-Med Noova Logic får din bedrift tilgang til aktiv energiledelse. Det gir bedre innsikt, mer bærekraftig energiforbruk og optimalisert drift, sier Kjensli.
 
 
Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat! Fyll ut skjema, så kontakter vi deg.